Održana 5. sjednica Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara

Sjednica Odbora za očuvanje baštine Janka Leskovara

U galerijskom prostoru Muzeja grada Pregrade u utorak 29. lipnja 2021. održana je 5. sjednica Odbora za očuvanje baštine književnika Janka Leskovara.

Na sjednici je predstavljeno Inženjersko izvješće statičara o stanju građevine nakon potresa u Zagrebu koji se dogodio 22. ožujka 2020., a potom je predstavljen projekt pod nazivom "Izrada projektne dokumentacije i provedba mjera zaštite rodne kuće Janka Leskovara, Valentinovo 9, Pregrada" za koji je Ministarstvo kulture i medija odobrilo 2.147.575,00 kuna iz Fonda solidarnosti Europske unije. Riječ je o projektu kojeg je Grad Pregrada prijavio na Poziv na dodjelu bespovratnih financijskih sredstava za provedbu mjera zaštite kulturne baštine oštećene u potresu 22. ožujka 2020. godine na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

U ime Krapinsko-zagorske županije, suvlasnika objekta uz Grad Pregradu, sjednici je bila nazočna zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, ujedno i članica Odbora, koja je istaknula da je ovo veliki uspjeh zbog odobrenih sredstava za zagorsku kulturnu baštinu te da je Krapinsko-zagorskoj županiji također odobren projekt obnove dvorca Stubički Golubovec u iznosu od 12.446.540,85 kn. Projekt je pohvalila i ravnateljica Osnovne škole Pregrada i gradska vijećnica Zdravka Žiger te istaknula da će trebati obratiti posebnu pozornost na dinamiku provođenja aktivnosti s obzirom na krajnji rok za provedbu aktivnosti do 31. svibnja 2022. godine.

Na sjednici su razmatrane ponude tvrtke Muze d.o.o. te je jednoglasno prihvaćena ponuda za izradu Preliminarnog muzeološkog programa Kuće Janka Leskovara (idejno-konceptualno rješenje stalne muzejske izložbe). Osim toga, na sjednici se raspravljalo o budućoj namjeni objekta i sadržajima koji bi se nalazili u Kući Janka Leskovara. Predsjednik odbora podsjetio je sve prisutne na to da se u suterenu objekta planira multifunkcionalna dvorana koja bi služila za prihvat većih skupina posjetitelja, za inicijalno upoznavanje s Kućom Janka Leskovara uz pomoć multimedijskih sadržaja. Također, prostor bi služio za potrebe Mjesnog odbora Bušin, za potrebe lokalnih udruga, za organizaciju različitih vrsta kulturnih događanja, od gostovanja književnika i drugih umjetnika, predavanja, radionica, izložbi i slično. Osim većeg otvorenog prostora u smislu multifunkcionalne dvorane, u suterenu bi se nalazili svi sanitarni čvorovi u objektu, zatim čajna kuhinja te strojarnica (prostor za instalacije sustava grijanja i hlađenja). Unutarnjim stepeništem, razina suterena bila bi povezana s razinom prizemlja, a u prizemlju bi se nalazio glavni dio interpretacijskog centra s muzejskim postavom u čast Janka Leskovara.  U dnevnoj sobi, odnosno radnoj sobi Janka Leskovara će najvjerojatnije u postav ući dio izvornog namještaja iz vremena piščeva života (poput npr. radnog stola, stolice, komode i sl.) koji je potrebno prethodno restaurirati i konzervirati, a za preostali prostor potrebno je osmisliti sadržaj koji će biti vezan uz život i stvaralaštvo Janka Leskovara, zatim uz Valentinovo i druge teme.