Novi ciklus radionica u projektu Uzmi pare i napravi nešto za mlade

Logo Uzmi pare

Imaš super ideju, a nemaš pare? Dođi na radionicu 5. lipnja, predstavi svoju ideju drugima, motiviraj mlade iz svoje zajednice da za nju glasaju te zajedno realizirajte tu ideju! Ne propusti priliku napraviti nešto za sebe i za druge.

Lokalna akcijska grupa Zagorje-Sutla i Mreža udruga Zagor u suradnji s općinama i gradovima s područja LAG-a Zagorje-Sutla provode projekt Uzmi pare i napravi nešto za mlade kroz koji će u 11 općina i gradova financirati po jednu ideju koju su predložili i izabrali mladi, a u vrijednosti do 20.000 kuna.

Novi ciklus radionica održat će se 5. lipnja u Kumrovcu (Centar za posjetitelje) i Zagorskim Selima (zgrada Općine) s početkom u 10 sati te u Pregradi (Gradska vijećnica) u 15 sati.

Pravila po kojima se provodi predlaganje ideja i izbori nalaze se na web stranici www.uzmipare.info, a kako bi ideje mladih imale prilike biti financirane mladi moraju:

  1. Doći na radionicu (sami ili još bolje s frendovima_cama).
  2. Predstaviti svoju ideju.
  3. Motivirati dovoljan broj mladih da ih podrže i glasuju za njihovu ideju na izborima.

Detaljan raspored vremena i mjesta održavanja radionica nalazi se u kalendaru na www.uzmipare.info, a za sve informacije pratite Instagram profil @uzmipare.info i Facebook stranicu LAG-a Zagorje-Sutla.

Projektom “Uzmi pare i napravi nešto za mlade” provodi se proces participativnog proračuna za mlade. Participativni proračun predstavlja uključivanje građana/ki u odlučivanje o tome koji će se projekti u gradu ili općini financirati iz javnog proračuna. Participativnim proračunom lokalna samouprava bolje odgovara na stvarne potrebe građana, promiče socijalnu i demokratsku uključenost te osigurava efikasniju potrošnju javnog novca. Kada se participativni proračun provodi s mladima tada uz sve ostale prednosti, lokalna samouprava dodatno potiče veće uključivanje mladih u procese donošenja odluka kao i dobiva kvalitetniji uvid u potrebe i interese mladih na svom području. Dugoročno gledano kroz odgovaranje na potrebe mladih te provedbom kvalitetnih politika za mlade doprinosi se njihovom ostanku u ruralnom području, a time i osigurava njegova održivost. Participativni proračun za mlade ima razne oblike i provodi se u nizu zemalja, te kroz ovaj proces općine i gradovi s područja LAG-a Zagorje-Sutla staju uz bok sedam gradova koji su imali titulu europske prijestolnice mladih, a koji aktivno provode ovaj proces (Torino, Braga, Maribor, Thessaloniki, Cluj-Napoca, Varna i Cascais).