Konstituiran novi saziv Gradskog vijeća Grada Pregrade

Gradsko vijeće

U četvrtak, 10. lipnja 2021. održana je konstituirajuća sjednica novog saziva Gradskog vijeća Grada Pregrade. Sjednicu je, temeljem članka 87. stavka 1. Zakona o lokanim izborima sazvala i otvorila v.d. pročelnice Upravnog odjela za opće poslove i društvene djelatnosti Marija Marjanović. Nakon utvrđivanja kvoruma podneseno je izvješće Mandatne komisije o rezultatima izbora za Gradsko vijeće Pregrade, a potom je uslijedila i svečana prisega vijećnika i vijećnica.

Za predsjednicu Gradskog vijeća izabrana Vesna Petek

Novi saziv Gradskog vijeća čini čak devet žena i četiri muškarca, a novoizabrani članovi jesu Jasna Vnuk, Gordana Križanec Ružić, Zdravka Žiger, Davorka Filipčić, Zdravko Vrbanc, Zvonimir Gretić, Veronika Gajšak, Vesna Petek, Stjepan Miklaužić, Marina Čuček, Valerija Hržica, Goran Horvat i Vesna Liber.

Za predsjednicu Gradskog vijeća Grada Pregrade jednoglasno je izabrana Vesna Petek, dok će dužnost potpredsjednica obnašati Davorka Filipčić iz reda predstavničke većine te Valerija Hržica iz reda predstavničke manjine.

„Danas na konstituirajućoj sjednici Gradskog vijeća Grada Pregrade gradski su vijećnici prisegnuli da će dužnost gradskih vijećnika obnašati savjesno i odgovorno, na zakonit način, radi probitka Grada Pregrade i Republike Hrvatske. U ovome sazivu Gradskog vijeća zastupljene su različite političke opcije, članovi i članice različitih su zanimanja, dobi i interesa, no svima nam je, smatram, zajednička ljubav prema Pregradi i briga za naš grad. Ovakav saziv Gradskog vijeća jamstvo je da će odluke koje donosimo biti u interesu građanki i građana Grada Pregrade“, istaknula je novoizabrana predsjednica Vesna Petek te zahvalila svim građanima i građankama na ukazanom povjerenju.

Po završetku konstituiranja uslijedio je radni dio sjednice na kojem su izabrani članovi i članice Odbora za Statut i Poslovnik te Odbora za proračun i financije, a potom je prisegu položio i novi stari gradonačelnik Marko Vešligaj.

„Čestitke svim izabranim vijećnicama i vijećnicima, novoj predsjednici i potpredsjednicama. Siguran sam da će i novi saziv biti konstruktivan te na sjednicama voditi kvalitetne rasprave i vjerujem da ćemo zajedno raditi na daljnjem razvoju Grada Pregrade na dobrobit svih građana“, istaknuo je gradonačelnik Vešligaj.

Sve odluke donesene jednoglasno

Gradsko vijeće na prvoj je sjednici donijelo i Odluku o naknadama vijećnika i članova radnih tijela Gradskog vijeća Grada Pregrade te je izglasano kako naknada vijećnicima ostaje određena u istom iznosu kao što je to bilo do sada – 150 kuna po prisustvovanju sjednici. Također je donesena Odluka o plaći i drugim pravima gradonačelnika Grada Pregrade, kao i Odluka o raspoređivanju sredstava Proračuna Grada Pregrade namijenjenih financiranju političkih stranaka Gradskog vijeća Grada Pregrade u 2021. godini, kojom se uređuje način raspoređivanja sredstava od 32 tisuće kuna osiguranih u Proračunu Grada Pregrade za 2021. godinu za redovito godišnje financiranje političkih stranaka čiji su kandidati izabrani za vijećnike Gradskog vijeća.

Donesena je i Odluka o Izmjenama i dopunama Odluke o osnivanju gradskog Savjeta mladih kojom se broj članova i zamjenika članova Savjeta mladih smanjuje na pet članova i isto toliko zamjenika, a prihvaćeno je i Izvješće o radu Sportske zajednice Grada Pregrade za 2020. godinu. Gradonačelnik Marko Vešligaj iskoristio je priliku kako bi pohvalio rad Sportske zajednice u protekloj godini i čestitao im na uspjesima koje su postigli, a čestitkama su se pridružili i gradski vijećnici.

Uz navedeno, prihvaćeno je Godišnje financijsko izvješće o poslovanju Niskogradnje d.o.o. za 2020. godinu, Izvješće o radu Nadzornog odbora za 2020. godinu, Odluka o utvrđivanju godišnjih financijskih izvješća za 2020. godinu, Odluka o uporabi dobiti za 2020. godinu, Odluka o prihvaćanju Izvješća o poslovanju te razrješnici Upravi društva, kao i Odluka o prihvaćanju Izvješća o radu te razrješnici Nadzornom odboru. Dodatno, donesena je Odluka o davanju suglasnosti za odobrenje okvirnog minusa po žiro-računu Niskogradnje d.o.o., a vijećnici su na znanje primili i informaciju o godišnjem financijskom izvješću VIOP d.o.o. za 2020. godinu.

Sve su odluke donesene jednoglasno, a već na prvoj sjednici gradski vijećnici pokazali su svoju aktivnost te su iskoristili priliku kako bi gradonačelnika upitali za informacije oko projekta obnove rodne kuće Janka Leskovara, postavljanja prometne signalizacije kod Glazbene škole Pregrada i PŠ Benkovo, dogradnje dječjeg vrtića i osiguravanja smještaja za svu djecu te povećanja naknade za novorođenčad.

Podsjetimo, u Gradskom vijeću Grada Pregrade većinu od 9 ruku ima koalicija SDP-ZS, HDZ ima dvije vijećnice dok po jednog vijećnika imaju Demokratski HSS i Domovinski pokret.

Odluke i Zaključke s prve sjednice Gradskog vijeća možete vidjeti na linku: Odluke i Zaključci s 1. konstituirajuće sjednice Gradskog vijeća